Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης;

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η αποφυγή λιπαρών και γλυκών, καθώς και η απώλεια βάρους ακολουθώντας μια δίαιτα σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής "Psychosomatic Medicine", αξιολόγησαν τα στοιχεία όλων των έως τώρα κλινικών δοκιμών (συνολικά 16) σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι, για να δει ένας ασθενής με κατάθλιψη βελτίωση των συμπτωμάτων του, δεν χρειάζονται απαραίτητα εξειδικευμένες δίαιτες.

Η μετα-ανάλυση που αφορούσε συνολικά σχεδόν 46.000 ανθρώπους, επιβεβαίωσε ότι κάθε είδους βελτίωση της διατροφής επιδρά θετικά στην κατάθλιψη, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν τυπικά διαγνωστεί ως καταθλιπτικά.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι, για να δει ένας ασθενής με κατάθλιψη βελτίωση των συμπτωμάτων του, δεν χρειάζονται απαραίτητα εξειδικευμένες δίαιτες.

Αρκεί να τρώει συστηματικά όσο πιο υγιεινά μπορεί, αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και φυτικών ινών και μειώνοντας το πρόχειρο φαγητό, τα σνακ και τη ζάχαρη.


Όταν μάλιστα η υγιεινή διατροφή συνδυάζεται και με τακτική σωματική άσκηση, τότε υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα οφέλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερα για τις γυναίκες.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η υγιεινή διατροφή δεν φαίνεται να έχει κάποια εξίσου θετική επίδραση στο άγχος.

www.y-o.gr