Το μυστικό για ένα αστραφτερό χαμόγελο και λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι μια διατροφή φιλική προς τα δόντια. Σας παρουσιάζουμε τους φίλους και τους εχθρούς των δοντιών που πρέπει να γνωρίζετε.

Αυτά που τρώτε και πίνετε στη διάρκεια της ημέρας μπορούν είτε να βλάψουν τα δόντια είτε να τα κάνουν πιο δυνατά. Μάθετε για αυτά ώστε να έχετε πάντα αστραφτερά λευκά, υγιή και δυνατά δόντια!

*Φίλοι*


Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες Τροφές όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο «απολεπίζουν» την επιφάνεια των δοντιών και διευκολύνουν τη ροή σάλιου, το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα που μπορεί να καταστρέψουν τα δόντια. Περιέχουν ακόμη ασβέστιο και φωσφορικά άλατα, τα οποία συμβάλλουν στην αναδόμηση των μεταλλικών στοιχείων που μπορεί να καταστρέφονται από τα οξέα. Τραγανιστά, ζουμερά λαχανικά όπως το καρότο, το αγγούρι, το σέλινο και η πιπεριά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό για να αντισταθμίσουν τα σάκχαρα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα Το τυρί περιέχει ασβέστιο το οποίο συμβάλλει στην αποκατάσταση των μεταλλικών στοιχείων που χάνονται από τα δόντια και επιπλέον διευκολύνει τη ροή του σάλιου που προστατεύει τα δόντια. Το γάλα και το γιαούρτι προσφέρουν ασβέστιο και περιέχουν ελάχιστα οξέα ενώ προσφέρουν και φωσφορικά άλατα, τα οποία αποκαθιστούν και ενισχύουν την υφή και τη λάμψη των δοντιών. Το εμπλουτισμένο γάλα περιέχει βιταμίνη D, η οποία βοηθά το ασβέστιο να κάνει θαύματα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C Εάν από την καθημερινή σας διατροφή απουσιάζει η βιταμίνη C, αυτό έχει αντίκτυπο στα ούλα σας και μπορεί να τα κάνει να ματώνουν. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης το σώμα να διατηρεί και να επιδιορθώνει τα οστά και τα δόντια. Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και οι πιπεριές θα αυξήσουν την ποσότητα βιταμίνης C που προσλαμβάνετε. Καταναλώστε τα φρούτα και τα λαχανικά ολόκληρα παρά σε χυμούς και smoothies για να αποφύγετε τη ζάχαρη που προκαλεί βλάβες στα δόντια.

Ξυλιτόλη Περιέχεται στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη και είναι ένας ακόμα απλός τρόπος να αυξήσετε τη ροή του σάλιου, να απομακρύνετε κομματάκια φαγητού από το στόμα σας και να καθαρίσετε τα δόντια σας. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το φυσικό γλυκαντικό που παράγεται από ξυλώδη φυτά καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν φθορά των δοντιών. Εκτός από τις τσίχλες, μπορείτε να τη βρείτε σε καταστήματα με υγιεινά προϊόντα για να τη χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο της ζάχαρης στη ζαχαροπλαστική.

Τσάι Το εξαιρετικά υγιεινό πράσινο τσάι είναι ευεργετικό για τα δόντια, αλλά το ίδιο ισχύει και για το μαύρο τσάι καθώς και τα δυο περιέχουν χημικές ενώσεις που λέγονται πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες εξουδετερώνουν ή καταστέλλουν τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα, ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν ή να δημιουργήσουν οξέα που επιτίθενται στα δόντια. Λίγο γάλα στο φλιτζάνι σας θα προσθέσει και ασβέστιο.

Κρέας, ψάρι και τόφου

Το κρέας, το τόφου και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί περιέχουν φώσφορο, ο οποίος προστατεύει το οδοντικό σμάλτο. Σε αυτό προσθέστε τις βιταμίνες A (η οποία βοηθά στο σχηματισμό και τη συντήρηση του οδοντικού σμάλτου), C και D και θα έχετε ακόμη περισσότερα οφέλη για το στόμα σας. Μπορείτε να τις βρείτε στο μοσχαρίσιο κρέας, το ψάρι, το τόφου και τα πουλερικά. Εάν είστε χορτοφάγοι, επιλέξτε πράσινα λαχανικά με φύλλα, φασόλια και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Ξηροί καρποί Όλοι γνωρίζουμε πως είναι ένα πρόχειρο υγιεινό σνακ, αλλά περιέχουν και βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που κάνουν πολύ καλό στα δόντια σας. Τα φιστίκια διαθέτουν ασβέστιο και βιταμίνη D, ενώ τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Τα κάσιους διευκολύνουν τη ροή του σάλιου, ενώ τα καρύδια περιέχουν ένα μείγμα φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου και φολικού οξέος, το οποίο βοηθά στην αποκατάσταση των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες στον ιστό των ούλων σας. Ακόμη περιέχουν νιασίνη, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη κατά της ουλίτιδας και ψευδάργυρο, ο οποίος καταπολεμά την ανάπτυξη βακτηρίων και πλάκας. Όχι κι άσχημα.

    ^Οι εχθροί^

Ανθρακούχα ποτά Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά είναι μια από τις βασικές αιτίες φθοράς των δοντιών, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα διαιτητικά ποτά. Τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά περιέχουν φωσφορικά και κιτρικά οξέα που προκαλούν διάβρωση των δοντιών. Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα όξινα και να περιέχουν ζάχαρη και αρωματικές ύλες, και τα βιταμινούχα νερά μπορεί να περιέχουν τόση ζάχαρη όση έχει μια σοκολάτα. Επιπλέον, επειδή συνήθως πίνουμε τα ανθρακούχα ποτά σιγά-σιγά, τα δόντια είναι εκτεθειμένα σε αυτό το οξύ για πολλή ώρα. Ποτά που ξηραίνουν το στόμα σας, όπως τα αλκοολούχα, βλάπτουν επίσης, διότι χρειάζεστε ροή του σάλιου για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και προστασία των δοντιών σας.

Κολλώδη και σκληρά φαγητά Όχι μόνο τα σκληρά γλυκά και οι καραμέλες βουτύρου, αλλά και οι φυσικά γλυκές τροφές όπως οι σταφίδες, τα αποξηραμένα φρούτα και οι υγιεινές μπάρες από πολτοποιημένα αποξηραμένα φρούτα συχνά προκαλούν σάπισμα των δοντιών διότι σφηνώνονται ανάμεσα στα δόντια και το σάλιο δεν μπορεί να τα απομακρύνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη. Τα σάκχαρα των φρέσκων φρούτων συγκεντρώνονται όταν στεγνώνει το νερό, και επίσης περιέχουν μη διαλυτές ίνες κυτταρίνης, οι οποίες μπορεί να παγιδεύσουν τα σάκχαρα πάνω και γύρω από τα δόντια.

Υδατάνθρακες πλούσιοι σε άμυλο Το λευκό ψωμί, τα πατατάκια και τα ζυμαρικά αλ ντέντε μπορούν εύκολα να κολλήσουν ανάμεσα στα δόντια. Ενώ το θεωρούμε εύγευστο, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη πολύ γρήγορα. Εάν λοιπόν βρίσκεται στα δόντια σας, θα τους επιτίθεται μέχρι να το απομακρύνετε με το βούρτσισμα. 

Εσπεριδοειδή Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα lime περιέχουν κιτρικό οξύ το οποίο είναι τόσο δυνατό που συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθαρισμού. Φυσικά και είναι υγιεινά, αλλά πρέπει να καταναλώνονται ως μέρος ενός γεύματος και μετά να πλένετε το στόμα σας. Το ίδιο ισχύει και για το ζεστό νερό με λεμόνι: συχνά προτείνεται στο πλαίσιο υγιεινών προγραμμάτων αποτοξίνωσης, αλλά γεμίζει το στόμα σας με οξύ που καταστρέφει το σμάλτο και επομένως πρέπει να το απομακρύνετε με το βούρτσισμα.

Πίκλες Η ανάμιξη λαχανικών με ξίδι είναι πολύ επικίνδυνη για τα δόντια σας διότι δημιουργεί έναν ισχυρό συνδυασμό όξινου ξιδιού και ζάχαρης και έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του σμάλτου. Εάν σας αρέσουν πολύ οι πίκλες, φροντίστε και πάλι ότι να τις καταναλώνετε στο πλαίσιο ενός γεύματος.

Καφές και κόκκινο κρασί Προσοχή, προκαλούν λεκέδες στα δόντια! Οι τανίνες του καφέ φθείρουν το σμάλτο και μπορεί να προσδώσουν στα δόντια σας ένα καφέ χρώμα που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο κρασί. Ενώ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μπορεί να δώσει στα αστραφτερά λευκά σας δόντια ένα καθόλου ελκυστικό μωβ χρώμα. Τα οξέα του κρασιού (λευκό και ροζέ επίσης) μπορεί να επιτεθούν στην επιφάνεια των δοντιών σας, διευκολύνοντας τη δράση των λεκέδων.

Μασώμενες βιταμίνες Είτε πρόκειται για πολυβιταμίνες είτε για μεγάλα δισκία μασώμενης βιταμίνης C, συχνά περιέχουν συγκεντρωμένα οξέα που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια. Θα πρέπει να παίρνετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε από μια ισορροπημένη διατροφή, γι’ αυτό σώστε τα δόντια σας και πείτε αντίο στα συμπληρώματα.

πηγη :epithimies.gr