Ως Παγκόσμια ημέρα διατροφής έχει καθιερωθεί η 16η Οκτωβρίου. Η μέρα αυτή, καθιερώθηκε το 1945 όπου και ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ!

Καθημερινά τονίζεται η ανάγκη του να τρεφόμαστε υγιεινά και με μέτρο, όπως λέει και το ρητό του Κλεόβουλου του Λίνδιου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας «Μέτρον Άριστον».

Με αφορμή αυτή την μέρα θα αναφερθούμε στην Γλουτένη και πως σχετίζεται με την υγεία μας καθώς τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο των δήθεν ειδημόνων της διατροφής (ηθοποιών, μοντέλων, τραγουδιστριών και άλλων) έχουν μπει τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Αρκετοί λοιπόν έχουν την εντύπωση ότι η γλουτένη είναι κάτι ανθυγιεινό και ότι σχετίζεται με την αύξηση του βάρους. 

Ας δούμε όμως τα πράγματα σοβαρά και σε επιστημονική βάση.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, και στα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοσκευάσματα, καθώς επίσης σε ορισμένα είδη γάλακτος ή γιαουρτιού με δημητριακά ή φρούτα.

Επίσης, σε ορισμένα είδη αλλαντικών και τυριών, όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος, το ροκφόρ, το blue cheese και στα κρεμώδη τυριά. Γλουτένη μπορεί να υπάρχει επίσης σε μαγιονέζες και σε μουστάρδες εμπορίου, καθώς και σε dressing για σαλάτες, όπως και σε κονσερβοποιημένα φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Τέλος, η γλουτένη προστίθεται ως συντηρητικό και σε ορισμένους χυμούς και ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, στην μπίρα αλλά και σε ποτά από βύνη.

Υπάρχουν ορισμένα άτομα τα οποία πάσχουν από μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου, κυρίως κληρονομούμενη, την κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από δυσανεξία στη γλουτένη), και όταν καταναλώσουν γλουτένη, εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, ελλιπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών και απώλεια σωματικού βάρους. Τα συμπτώματα της νόσου μειώνονται όταν ο ασθενής ακολουθεί δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.

Αποτέλεσμα εικόνας για οχι γλουτενη

Από την άλλη, υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, εμφανίζουν όμως μια ευαισθησία με κάποια ελαφρά συμπτώματα όταν καταναλώνουν γλουτένη. Σε φυσιολογικές ωστόσο συνθήκες και καταστάσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρέσουμε τη γλουτένη από τη διατροφή μας θεωρώντας ότι αυτό θα μειώσει το βάρος μας ή ότι τελικά είναι υπεύθυνη για το πρήξιμο στην κοιλιά. Κλείστε λοιπόν τα αφτιά και τα μάτια σας στις δίαιτες χωρίς γλουτένη. Αν ένα προϊόν χωρίς γλουτένη σας αρέσει γευστικά, σαφέστατα και μπορείτε να το καταναλώνετε, στο πλαίσιο όμως μιας διατροφής η οποία θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλήρης.

Δείτε παρακάτω μία γρήγορη και νόστιμη συνταγή χωρίς γλουτένη:

ΚΡΕΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Υλικά

  • 1 φλ. ΑΛΕΥΡΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
  • 2 αυγά σε θερμ. δωματίου
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1¼ φλ. γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • λίγο βούτυρο για το ψήσιμο

Εκτέλεση

Η απόλυτη συνταγή για γλυκές ή αλμυρές κρέπες χωρίς γλουτένη!

  1. Σε ένα μπολ, βάζεις τα αυγά και χτυπάς καλά με σύρμα χειρός.
  2. Προσθέτεις το γάλα, το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.       
  3. Χτυπάς με σύρμα προκειμένου να ενωθούν όλα τα υλικά καλά.
  4. Αφήνεις το μείγμα να ”ξεκουραστεί” για 1 ώρα.
  5. Αν ο χυλός είναι αρκετά πηχτός, ρίχνεις λίγο γάλα ώστε να αραιώσει.   
  6. Βουτυρώνεις ελαφριά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνεις με μία κουτάλα σούπας, λίγη ποσότητα από το μείγμα.
  7. Περιστρέφεις το τηγάνι ώστε το μείγμα να απλωθεί και να καλύψει ολόκληρο τον πάτο.
  8. Μειώνεις την θερμοκρασία και τηγανίζεις έως ότου πήξει το μείγμα και ξεκολλήσει από το τηγάνι.
  9. Γυρίζεις την κρέπα από την άλλη μεριά και ψήνεις για περίπου 30” ακόμα.
  10. Βγάζεις την κρέπα και προσθέτεις τα υλικά που τραβάει η όρεξή σου…. Φτιάχνεις αλμυρές κρέπες με ζαμπόν, τυρί κτλ ή γλυκιές κρέπες,  με πραλίνα φουντουκιού, μέλι , φρούτα κτλ. 

Μικρά TIPS :

  • Όλα τα υλικά για τις κρέπες πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αφού λιώσει το βούτυρο πρέπει να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το αλεύρι καλύτερα να είναι κοσκινισμένο πριν χτυπηθεί με τα υπόλοιπα υλικά
  • Οι  κρέπες αφού ετοιμαστούν μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Πρώτα πρέπει να κρυώσουν και στη συνέχεια αφού τοποθετούν τη μία πάνω στην άλλη με λαδόκολλα ενδιάμεσα, να φυλαχτούν σε σακούλα τροφίμων. Για να χρησιμοποιηθούν, πρέπει να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.