Είναι ελιξήριο καλής υγείας, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνη Β, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, τελευταία και στη μαγειρική, έχει καταπληκτική γεύση και το συναντάμε σε πολλές ποικιλίες.

Στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε αφθονία, αλλά πολλοί διστάζουν να το εντάξουν στη διατροφή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα.

Πολλά άλλα όμως παραμένουν αδιευκρίνιστα σχετικά με το μέλι και οι απόψεις εξακολουθούν να διίστανται.

Ακόμα και ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια.

Το μέλι παχαίνει.

Μύθος: Το ότι περιέχει ζάχαρη είναι γεγονός και τα σάκχαρα που περιέχει είναι παρόμοια σε ποιότητα με εκείνα της λευκής ζάχαρης.

Το μέλι «σώζεται» όμως, λόγω των θρεπτικών του συστατικών και αν το καταναλώσουμε σε λογικές ποσότητες συνδυαστικά με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, είναι υπερβολικό να θεωρήσουμε ότι μπορεί να μας προσθέσει κιλά.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι αν και δεν έχει καθόλου λίπος, είναι πλούσιο σε απλά σάκχαρα και περιέχει υδατάνθρακες που ωφελούν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Είναι προτιμότερο να το καταναλώνουμε το πρωί.  

Αλήθεια: Ακόμα και ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.

Επομένως, δε χρειάζεται να το συμπεριλάβουμε στο βραδινό μας γεύμα όταν τα επίπεδα της ενέργειας αρχίζουν να πέφτουν.

Ωστόσο, μπορούμε να το καταναλώσουμε το απόγευμα.

Αν το μέλι κρυσταλλώσει, δεν είναι καλής ποιότητας.

Μύθος: Το μέλι κρυσταλλώνει, αυτό που λέμε «ζαχαρώνει» λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχει.

Όταν το ζεστάνουμε ελαφρώς επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι χαλασμένο.

Περιέχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη.

Αλήθεια: Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 21 θερμίδες όταν το αντίστοιχο κουταλάκι ζάχαρη περιέχει 15.

Αποτέλεσμα εικόνας για μελι

Η διαφορά έγκειται στο ότι η απλή ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό, ενώ το μέλι είναι φυσική τροφή με πολλές ιδιότητες, άρα η κατανάλωσή του «πιάνει τόπο».

Τα οφέλη του δεν είναι μόνο διατροφικά.

Αλήθεια: Εκτός από την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, την καταπολέμηση της αναιμίας και της δυσκοιλιότητας, έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες, ανακουφίζει από εγκαύματα και πληγές, χρησιμοποιείται σε μάσκες ομορφιάς, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών, των ούλων και των δοντιών.

Το μέλι που αγοράζουμε από τους μικρούς παραγωγούς είναι πιο υγιεινό.

Αλήθεια: Το συγκεκριμένο μέλι δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και είναι αφιλτράριστο.

Τα περισσότερα μέλια του εμπορίου υποβάλλονται σε επεξεργασία και μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Το μέλι που αγοράζουμε με την κηρήθρα επειδή είναι 100% φυσικό προϊόν των μελισσών, θεωρείται ακόμα πιο αγνό.

Όσο πιο σκούρο χρώμα έχει, τόσο πιο υγιεινό είναι.

Αλήθεια: Το μέλι πεύκου που είναι και το πιο σκουρόχρωμο, αν και θεωρούμε ότι είναι το πιο θερμιδοφόρο, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και μέταλλα και κρυσταλλώνει δυσκολότερα γιατί έχει λιγότερα σάκχαρα, όπως επίσης και το μέλι ελάτης που δεν είναι όμως ευρείας παραγωγής. 

www.y-o.gr