Το Αναφυλακτικό Σοκ είναι η πιο ακραία και επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση του οργανισμού και συνήθως ακολουθεί τσίμπημα εντόμων ή κάποια λήψη τροφής ή φαρμάκου.

Είναι σπανιότερο στα παιδιά, παρότι ταλαιπωρούνται περισσότερο από τις αλλεργίες, καθώς ο οργανισμός τους είναι πιο ανθεκτικός.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλωθεί το Αναφυλακτικό Σοκ είναι από λίγα δευτερόλεπτα έως κάποια λεπτά από την εισβολή του αλλεργιογόνου παράγοντα στο σώμα, ανάλογα με την ταχύτητα απορρόφησής του από τον οργανισμό.

Όταν πρόκειται για παράδειγμα, για τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας η αντίδραση είναι άμεση, ενώ όταν πρόκειται για τρόφιμο, χρειάζεται περίπου μία ώρα για να εκδηλωθεί.

Ποια είναι τα Συμπτώματα;

Τα πρώτα συμπτώματα του Αναφυλακτικού Σοκ είναι τα παρακάτω:

• Βήχας

Βραχνάδα στη φωνή

• Πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο λαιμό

• Πτώση αρτηριακής πίεσης

• Φαγούρα και εξανθήματα στο σώμα

• Τοπικό πρήξιμο (όταν πρόκειται για τσίμπημα από έντομο)

Πώς να Αντιμετωπίσω ένα Αναφυλακτικό Σοκ;

Αν η τροφή προκαλέσει μια απλή αναφυλαξία, που δεν συνοδεύεται από πτώση της πίεσης, πρέπει να λάβετε άμεσα αντιισταμινικά.

Αν παρουσιάσετε δύσπνοια, πρέπει να λάβετε και κάποιο βρογχοδιασταλτικό (σιρόπι, εισπνεόμενο σπρέι).

Μετά τη λήψη τους, θα πρέπει να μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Προσοχή:

Αν εμφανίσετε έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο και το λαιμό, κοκκίνισμα στο δέρμα, δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή, θα πρέπει να μεταβείτε επειγόντως στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να σας χορηγηθεί ένεση αδρεναλίνης και οξυγόνο.

Υπάρχει η πιθανότητα το οίδημα να επεκταθεί στο λάρυγγα και να προκληθεί ασφυξία.

Πώς μπορώ να προλάβω ένα Αναφυλακτικό Σοκ;

Πώς μπορώ να προλάβω ένα Αναφυλακτικό Σοκ;

Η καλύτερη πρόληψη είναι να επισκεφτείτε κάποιον ιατρό αλλεργιολόγο ο οποίος μέσα από διάφορες εξετάσεις και συγκεκριμένα τεστ θα αναγνωρίσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σας και θα μπορέσει να σας κατευθύνει ώστε να αποφεύγεται τα αλλεργιογόνα που σας προσβάλλουν ειδικά εσάς και αν κρίνει δόκιμο να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή αποευαισθητοποίησης για να μην αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο Αναφυλακτικού Σοκ.

Σε περίπτωση που αντιδράτε έντονα στα τσιμπήματα εντόμων, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει μια ένεση αδρεναλίνης, την οποία θα φροντίσετε να έχετε πάντοτε μαζί σας.

Η ένεση αυτή μοιάζει με στυλό και δρα άμεσα.

Σε περίπτωση Αναφυλακτικού Σοκ μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

www.y-o.gr