Αν έχετε περάσει ανεμοβλογιά, θα μπορούσατε να νοσήσετε από έρπητα ζωστήρα οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλεφθεί εάν ή πότε θα νοσήσετε, ούτε και πόσο σοβαρή θα μπορούσε να είναι η περίπτωσή σας.

Τι είναι ο έρπητας ζωστήρας;

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια ιογενής νόσος που προσβάλλει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν.

Προκαλείται από τον ίδιο ιό με αυτόν που προκαλεί την ανεμοβλογιά, γιατί ο ιός αυτός δεν εγκαταλείπει ποτέ το σώμα και μπορεί να επανενεργοποιηθεί ξαφνικά, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Το 95% των ενηλίκων έχουν περάσει ανεμοβλογιά και συνεπώς βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα.

Επιπλέον, ο κίνδυνος και η σοβαρότητα του έρπητα ζωστήρα αυξάνεται, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν σε ηλικία.

Σχετική εικόνα

Ανακαλύψτε τα συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα είναι ένα επώδυνο, φυσαλιδώδες εξάνθημα στη μια πλευρά του σώματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος που μπορεί να είναι συνεχής ή διαλείπων.

Σε σοβαρά περιστατικά, ο πόνος αυτός μπορεί να είναι βασανιστικός.

Συνήθως ο πόνος υποχωρεί, καθώς επουλώνεται το εξάνθημα.

Ωστόσο, μερικά άτομα βιώνουν τον μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονομάζεται "μεθερπητική νευρολογία" και ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Επιπλέον, ο Οφθαλμικός Ζωστήρας είναι μια αρκετά συχνή μορφή Ζωστήρα, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.

Προστατέψτε τον εαυτό σας

Γιατί είναι σημαντικό να εμβολιαστείτε έναντι του έρπητα ζωστήρα;

Ο εμβολιασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και έτσι βοηθάει στην προστασία σας από τον έρπητα ζωστήρα και τον μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που μπορεί να ακολουθήσει.

Πρόκειται για εμβολιασμό με μία εφάπαξ δόση, η οποία χορηγείται υποδορίως ή ενδομυικώς, κατά προτίμηση στον άνω βραχίονα.

Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα μπορεί να μην προστατεύει όλους και έτσι μερικά άτομα μπορεί παρόλα αυτά να νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια ή και να διαρκέσουν για μικρότερο χρονικό διάστημα, από ότι αν δεν εμβολιάζονταν καθόλου.

Πριν λάβετε το εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα απευθυνθείτε στον ιατρό ή/και τον φαρμακοποιό σας.

Ενημερώστε τον για το αν έχετε ή είχατε οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα, περιλαμβανομένης της ανοσοκαταστολής ή οποιεσδήποτε αλλεργίες, για το αν έχετε πυρετό ή HIV λοίμωξη.

www.y-o.gr