ΓΡΙΠΗ H’ ΙΩΣΗ  ?          

 

Και η γρίπη ίωση είναι. Απλώς έχει πολύ πιο …θορυβώδη και βάρια συμπτώματα . Προκαλεί πιο σοβαρή λοίμωξη ,με υψηλό πυρετό ,πόνους στις αρθρώσεις ,μυαλγίες ,πονοκέφαλο και πολύ έντονη καταβολή. Αντιθέτως ,οι απλές ιώσεις που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα εκδηλώνονται με καταρροή , πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό , χωρίς ιδιαίτερη κακουχία . Τέλος , σημαντική διαφορά είναι ότι επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία είναι πιο πολύ συχνές σε περιπτώσεις γρίπης σε παρά άλλες ίωσης.

 

 

 

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

 

Οι συχνές μεταλλάξεις του ιού … αλλά και η δική μας αμέλεια . Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με βήχα και φτάρνισμα) , είτε άμεσα είτε με επαφή μέσω κάποιας  μολυσμένης  επιφάνειας  (όπου μπορεί να επιβίωση μέχρι 8 ώρες !!). Η περίοδος επώασης της είναι 1-4 ήμερες . Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό από μια ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε ήμερες μετά ,τα παιδία για περισσότερες από 10 ήμερες . Το ιικο φορτίο τις μέρες που έχουμε τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ?

 

Φυσικά . Αν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης, πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι τουλάχιστον για λίγες μέρες, για να μην μεταδώσουμε τον ιό στα άτομα που ερχόμαστε σε επαφή στον επαγγελματικό μας χώρο η αλλού. Ειδικά αν αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ?

 

Άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά ,αναπνευστικά προβλήματα και νευρολογικά νοσήματα, με μεταβολικές διαταραχές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρονιές νεφρικές και ηπατικές νόσους ή ανοσοκαταστολή. Αν προσβληθούν, μπορεί να εμφανίσουν ταχεία επιδείνωση της λοίμωξης και σοβαρές επιπλοκές . Επίσης , η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το στρες και η κακή διατροφή είναι παράγοντες που ευθύνονται για τη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μας κάνουν πιο ευάλωτους  απέναντι στον ιό της γρίπης.     

 

 

         

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΜΕ ?

 

Γιατί το εμβόλιο συμβάλλει στο να μην προσβληθούμε ή τουλάχιστον , στο να είναι τα συμπτώματα πιο ήπια αν νοσήσουμε. Επίσης για να μην μεταφέρουμε τον ιό, ιδιαίτερα αν ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Και μολονότι προστασία σε βαθμό 100% δεν μας παρέχει, αν εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δημιουργείται αυτό που λέμε «ανοσιακό τοίχος » , το όποιο περιορίζει δραστικά την εξάπλωση του ίου.

 

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ?

 

Οτιδήποτε πάρει κάνεις ενδεχομένως να έχει κάποια παρενέργεια ακόμα και ένα απλό παυσίπονο. Το εμβόλιο της γρίπης θεωρείται από τα πιο ακίνδυνα. Αν έχει ένα μειονέκτημα, αυτό είναι η σχετική χαμηλή αποτελεσματικότητα του γύρω στο 60 με 65% ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες. Και αυτό γιατί ο ιός της γρίπης είναι ιδιαίτερος, με γενετική δομή που συνεχώς αλλάζει μορφή ,με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πάντα να αποκτήσουμε επαρκή ανοσία.  

 

   

   

 

ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

 

Όποτε αισθανθεί έτοιμος. Φτάνει να θυμάται πως μετά τον εμβολιασμό χρειάζονται δυο εβδομάδες μέχρι να αναπτύξουμε τα αντισώματα και πως η εποχιακή γρίπη συνήθως ξεκάνει στα μέσα Δεκεμβρίου.   

       

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ?

 

Τα παιδία περνούν πολλές ώρες καθημερινά σε κλειστό περιβάλλον ,προσέχουν λιγότερο, βάζουν τα χεριά τους στο στόμα , είναι πιο ευάλωτα. Αλλά το εμβόλιο επιβάλλεται μονό εάν έχουν προδιάθεση για σοβαρή λοίμωξη όπως αναπνευστικά ,μεταβολικά νοσήματα ,ανοσοανεπάρκειες ή νεφρική νόσο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι γονείς ,μαζί με τον παιδίατρο τους θα κρίνουν αν είναι αναγκαίο ή όχι.   

 

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ,

ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ?

                                                     

Η ατομική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης στο αναπνευστικό και να πλένουμε συχνά τα χεριά μας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι εισάγουμε τον ιό με τα χεριά στο στόμα και στη μύτη. Επίσης μια διατροφή ισορροπημένη, πλούσια σε βιταμίνες όπως φρούτα, λαχανικά, με τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας.   

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ?                       

 

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ?

 

 

Οι ιώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελαφριάς μορφής και τα συμπτώματα βελτιώνονται έπειτα από λίγες ήμερες χωρίς θεραπεία. Αν τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά ( συνάχι, πονόλαιμος, βήχας ) μπορούμε να πάρουμε παυσίπονα ή αποσυμφορητικά μύτης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα  αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στης ιώσεις. Είναι λοιπόν εσφαλμένο και μη αποτελεσματικό, εν τέλει –να τα παίρνουμε μονοί μας για να αντιμετωπίσουμε την γρίπη.

Επιβάλλεται να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας , ο όποιος θα μας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να αποφασίσει τη χορήγηση αντιικής θεραπείας. Η γρίπη, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, απαιτεί ειδική, γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση, αφού μερικές φόρες συνοδεύεται από σοβαρές κλινικές επιπλοκές.

ΒΙΟΓΡΑΦΊΑ  

περιοδικό το αλφαβητάρι των βοτάνων ( συνδεσμοσ πνοη ζωησ για τα παιδια )