Ο καιρός ζέστανε για τα καλά και μας περιμένει ένα θερμό καλοκαίρι. Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές;

Μήπως ήρθε η ώρα να αποδράσουμε από όλα όσα μας ταλαιπωρούν; Φυσικά και ναι!

Αφού λοιπόν βρούμε τον τόπο και τον χρόνο της ξεκούρασης μας, ας βρούμε και τον τρόπο!

Με σωστή οργάνωση και πρόβλεψη, οι λίγες ή πολλές μέρες των διακοπών θα είναι μέρες απόλαυσης και θα περάσουν χωρίς ανεπιθύμητα απρόοπτα.

Το Φαρμακείο των Διακοπών σας

Οργανώνουμε λοιπόν το φαρμακείο των διακοπών μας, έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε σημαντικά φάρμακα για την υγεία μας, κυρίως αν έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως σάκχαρο, θυρεοειδή κ.λ.π. και προβλέπουμε τι θα μπορούσαμε να χρειαστούμε σε μια δύσκολη ή έκτακτη ανάγκη.

Ποια μπορεί να είναι η έκτακτη ανάγκη και τι μπορεί να χρειαστούμε;

- Πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στη μέση

- Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήγκα, ερεθισμός από τσούχτρες ή φυτά, τσουκνίδες

- Τραύματα μικρής έκτασης και βαρύτητας και εκδορές

- Διάστρεμμα, στραμπούληγμα ή άλλη παρόμοια κάκωση

- Ναυτία ταξιδιωτών, εμετοί, διάρροια

- Έγκαυμα

Πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στη μέση

Χρειαζόμαστε αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα (π.χ. ιμπουπροφένη).

Η παρακεταμόλη θα καλύψει μόνο πόνο ή πυρετό και δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να έχουμε μαζί μας και ένα θερμόμετρο (το ηλεκτρονικό είναι ασφαλές και γρήγορο, το υδραργυρικό άλλωστε καταργήθηκε).

Αν έχουμε παιδιά στην παρέα θα προβλέψουμε και ένα αντιπυρετικό σε σιρόπι.

Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήγκα, ερεθισμός από τσούχτρες ή φυτά

Θα χρειαστείτε stick ή κρέμα για τσιμπήματα με αντισταμινική δράση.

Είναι προτιμότερο να είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης, και να τα έχετε πάντα μαζί σας στην τσάντα, το πρωί στην παραλία ή το βράδυ στη βόλτα.

Μια αλοιφή ή κρέμα με σύνθεση που θα περιέχει αντιβιοτικό και κορτιζόνη είναι καλό να υπάρχει στο φαρμακείο μας, για τις φλεγμονώδεις βλάβες.

Για να μην μας τσιμπήσουν όμως τα κουνούπια, προβλέπουμε να έχουμε μαζί μας ένα εντομοαπωθητικό προϊόν, spray ή κρέμα κατά προτίμηση φυτικά, ιδίως αν είμαστε σε camping ή γενικά σε περιοχή με λουλούδια ή δένδρα, ή βέβαια σε κάποιο από τα μαγευτικά νησιά μας.

Τραύματα μικρής έκτασης και βαρύτητας και εκδορές

Αποστειρωμένες γάζες σε δυο μεγέθη, οξυζενέ και αντισηπτικό διάλυμα, κατά προτίμηση σε spray, για τον καθαρισμό και την αντισηψία της πληγής, αυτοκόλλητες αντικολλητικές γάζες και επιδέσμους σε διάφορα μεγέθη για την κάλυψη και προστασία του τραύματος.

Έτοιμα αυτοκόλλητα ράμματα σε δυο μεγέθη βοηθούν να κλείσει σωστά ένα μεγαλύτερο τραύμα και γάζα με αντιβιοτικό, είναι απαραίτητη για γρήγορη επούλωση και αποφυγή μόλυνσης, όπως και μια αντιβιοτική αλοιφή.

Διάστρεμμα, στραμπούληγμα ή άλλη παρόμοια κάκωση

Ελαστικοί επίδεσμοι σε δυο τουλάχιστον μεγέθη, για την περίδεση και κατά κάποιο τρόπο ακινητοποίηση του κακοποιημένου μέλους και κρέμα άρνικας για τον πόνο και τις μελανιές.

Χρήσιμο είναι και ένα κρύο έμπλαστρο ή ξηρός πάγος που θα ανακουφίσει γρήγορα και ίσως μια παγοκύστη τύπου cold-hot.

Το Φαρμακείο των Διακοπών σας 2

Ναυτία ταξιδιωτών, έμετοι, διάρροια

Τσίχλα ή χάπι ή roll-on για τη ναυτία, σιρόπι ή χάπι για τον εμετό, χάπι για την διάρροια σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας ήπιας μορφής και φακελάκια με ηλεκτρολύτες για πρόληψη της αφυδάτωσης.

Έγκαυμα

Θα χρειαστούμε υδροκολλοειδή επιθέματα ή gel που καλύπτουν, επουλώνουν και ανακουφίζουν άμεσα τον πόνο.

Επίσης κρέμα, gel ή spray που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανακουφίσουμε την φλεγμονή και την αίσθηση καψίματος.

Αν το έγκαυμα είναι από τον ήλιο είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε το spray.

Κολλύριο ενυδατικό, καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες για τον ερεθισμό των ματιών από τη θάλασσα ή την πισίνα, ωτοασπίδες πλαστικές για τον πόνο των αφτιών αν μας αρέσουν οι βουτιές στα βαθιά, καθώς και ένα ρινικό spray για ευαίσθητη μύτη, είναι πολύ χρήσιμα στις αντίστοιχες περιπτώσεις και μας απαλλάσσουν από ταλαιπωρίες αναζήτησης.

Για όλα αυτά ένα τσαντάκι - φαρμακείο είναι αρκετό και μας κάνει τις διακοπές πιο ξένοιαστες.

Μην ξεχάσετε τα κατάλληλα αντιηλιακά για το δέρμα σας αλλά και το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών σας, και οπωσδήποτε μια ενυδατική και θρεπτική κρέμα για την περιποίηση μετά τον ήλιο, είναι απαραίτητα για ομοιόμορφο και λαμπερό μαυρισμένο, υγιές δέρμα.


www.y-o.gr