Πρόκειται για δύο συνηθισμένα προβλήματα που αφορούν την ψυχική υγεία.

Παρόλο που αναφέρονται συχνά και πολύς κόσμος μπορεί να τα αντιμετωπίζει ακόμα και χωρίς να το γνωρίζει, υπάρχουν φορές που οι διαφορές τους είναι δυσδιάκριτες.

Πολλοί άνθρωποι με άγχος εμφανίζουν κατάθλιψη και το αντίστροφο.

Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι με άγχος εμφανίζουν κατάθλιψη και το αντίστροφο.

Στην πραγματικότητα, οι μισοί από όσους έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη έχουν διαγνωστεί και με διαταραχή άγχους.

Έτσι, όμως δεν μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Οι καταθλιπτικοί βιώνουν συχνά έντονο άγχος, ανησυχία και φόβο σε συνδυασμό με κακή διάθεση, η οποία είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κατάθλιψης.

Αυτά τα συμπτώματα τους κάνουν να αισθάνονται νευρικότητα, ένταση, έχουν αδυναμία συγκέντρωσης και όλα αυτά επειδή ανησυχούν υπερβολικά ακόμα και για μια ασήμαντη αιτία.

Επίσης, φοβούνται ότι θα τους συμβεί κάτι κακό ή κάποιες φορές ότι δεν ελέγχουν ή ότι μπορεί να χάσουν τον έλεγχο του ίδιου τους του εαυτού.

Δυστυχώς, όσοι βιώνουν έντονα αισθήματα άγχους σε συνδυασμό με κατάθλιψη είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτοκτονικές τάσεις.

Επομένως, χρειάζονται πιο εντατική θεραπεία που για να είναι η ενδεδειγμένη, θα πρέπει να αναγνωριστούν τα συμπτώματα ένα προς ένα.

Η κατάσταση ενός ατόμου λοιπόν, μπορεί να σχετίζεται με ένα καταθλιπτικό επεισόδιο ή μπορεί απλώς να είναι μια αγχώδης διαταραχή χωρίς την ανάμειξη κατάθλιψης.

Συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

Υπερβολική ανησυχία για το καθετί, συχνό αίσθημα κόπωσης, δυσκολία συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα, ευερεθιστότητα, μυϊκή ένταση, προβλήματα ύπνου.

Οι φοβίες και οι κρίσεις πανικού είναι κι αυτές μορφές άγχους.

Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι παρόντα όλα μαζί, αλλά αν κάποιος τα εμφανίζει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για διάστημα άνω των έξι μηνών, τότε το πιο πιθανό είναι να διαγνωστεί με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Όλα τα παραπάνω κάνουν την καθημερινότητα του ατόμου αρκετά δυσλειτουργική.

Οι φοβίες και οι κρίσεις πανικού είναι κι αυτές μορφές άγχους.


Συμπτώματα της κατάθλιψης

Ποικίλουν και είναι τα ακόλουθα:

Έντονη θλίψη, αυξημένη ή μειωμένη όρεξη, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες διασκέδασης, αϋπνία ή υπερυπνία, έλλειψη ενέργειας, επιβράδυνση της κινητικότητας, συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ενοχές, δυσκολία συγκέντρωσης και τέλος σε ακραίες καταστάσεις, αυτοκτονικές σκέψεις.

Για να διαγνωστεί ένα άτομο με μείζονα κατάθλιψη θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον πέντε από τα παραπάνω συμπτώματα για διάστημα δύο εβδομάδων.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες μορφές κατάθλιψης, όπως η δυσθυμία, η δυσφορική διαταραχή λόγω της έμμηνης ρύσης ως προεμμηνορροϊκό σύμπτωμα, η κατάθλιψη εξαιτίας ενός δυσάρεστου ή τραυματικού γεγονότος.

Υπάρχει επίσης και η περίπτωση της διπολικής διαταραχής με κύρια συμπτώματα αυτά της μανίας και μιας γενικότερα επιθετικής συμπεριφοράς.


www.y-o.gr