Τα κύρια οφθαλμολογικά σκευάσματα είναι σε μορφή διαλύματος, γνωστά ως κολλύρια.

Ας δούμε λοιπόν τον καλύτερο τρόπο για να εφαρμόζετε σταγόνες στα μάτια σας.

Τα κύρια οφθαλμολογικά σκευάσματα είναι σε μορφή διαλύματος, γνωστά ως κολλύρια.

1. Γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και τραβήξτε το κάτω βλέφαρο μακριά από το μάτι, δημιουργώντας μια τσέπη, είτε τραβώντας το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω με τον δείκτη, είτε κρατώντας το βλέφαρο προς τα έξω με τον δείκτη και τον αντίχειρα.

2. Αφήστε τη σταγόνα να πέσει μέσα στην τσέπη, χωρίς να ακουμπήσετε το μάτι ή το βλέφαρο και κλείστε το μάτι σας.

Στη συνέχεια, χωρίς να το ανοιγοκλείνετε, εφαρμόστε ελαφριά πίεση για 2-3 λεπτά στο σημείο που τα βλέφαρα συναντούν τη βάση της μύτης.

3. Πριν ανοίξετε το μάτι σας, σκουπίστε με ένα χαρτομάντιλο τις σταγόνες που δεν απορροφήθηκαν.

Οι Συμβουλές «κλειδιά»

- Εάν πρέπει να χορηγηθούν περισσότερα από ένα κολλύρια ή να εφαρμοστεί πάνω από 1 σταγόνα, περιμένετε 3-5 λεπτά πριν χρησιμοποιήσετε το επόμενο σκεύασμα ή πριν την ενστάλαξη της επόμενης σταγόνας.

- Σε περίπτωση που ο γιατρός έχει γράψει και κάποια αλοιφή, εκτός από σταγόνες, βάζετε πάντοτε πρώτα τη σταγόνα και μετά από 10-15 λεπτά την αλοιφή.

- Η δοσολογία που προτείνεται ποικίλει από 1-3 σταγόνες στο κάθε μάτι για 2-3 φορές την ημέρα, ανάλογα με την περίπτωση και το είδος του σκευάσματος.

- Η χρήση μπορεί να είναι είτε παροδική, σε περιπτώσεις όπως είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και η οφθαλμική λοίμωξη, είτε χρόνια, σε περιπτώσεις όπως το γλαύκωμα και η ξηροφθαλμία.

- Η διάρκεια ζωής ενός κολλύριου είναι συνήθως ένας μήνας, εκτός από κάποια ενυδατικά κολλύρια που μπορεί να έχουν έως και 6 μήνες διάρκεια μετά το άνοιγμά τους.

Προτείνεται να σημειώνουμε πάνω στο σκεύασμα την ημερομηνία που έχει ανοιχθεί, ώστε να μην ξεπερνάτε τη μέγιστη διάρκεια χρήσης του.

- Τέλος, μερικά κολλύρια πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

                                                                                                                                                                                                        www.y-o.gr