Ο Διοσκουρίδης την αναφέρει ως το «άλκιμο βότανο» .

ΆΡΝΙΚΑ (Arnica Montana)

               

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού : Γίνεται χρήση μόνο ων ανθών , π.χ. ως τσάι ή βάμμα. Τα φύλλα της έχουν επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης έχει θεραπευτική δράση κατά των μωλώπων.

Ιδιότητες : Η άρνικα έχει αντισηπτικές, αντιρρευματικές και αντιαρθριτικές ιδιότητες. Οι αξιοσημείωτες θεραπευτικές επιτυχίες της άρνικας οφείλονται στα ποικίλα συστατικά της. Τα αιθέρια έλαια ενεργούν π.χ. απολυμαντικά, αναστέλλουν τις μολύνσεις και βοηθούν μάλιστα στην επούλωση πληγών, τα δε φλαβονοειδή ενεργούν μαζί με άλλα συστατικά ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα.

Χρήση : Η αντισηπτική αλοιφή άρνικας ή τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα άρνικας χρησιμοποιούνται στη θεραπεία θλάσεων, στραμπουληγμάτων, μυϊκών πόνων. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνουν τη θεραπεία. Οι πληγές που επουλώνονται δύσκολα, θεραπεύονται συχνά με χρήση άρνικας. Οι γάργαρες με άρνικα καταπραΰνουν τη στοματίτιδα και τη φαρυγγίτιδα. Λόγω της όχι ασήμαντης περιεκτικότητας σε δηλητήριο η άρνικα χρησιμοποιείται σήμερα μόνο εξωτερικά.

Προφυλάξεις :. Η άρνικα γενικά είναι ασφαλές όταν την χρησιμοποιούμε τοπικά εξωτερικά, ωστόσο όπως και τα περισσότερα βότανα έτσι και η άρνικα πρέπει να την χρησιμοποιούμε με σύνεση. Ποτέ παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση και ποτέ εσωτερικά. Δεν την χρησιμοποιούμε σε πληγές, σπασμένο δέρμα ή αν είμαστε αλλεργικοί.