Τι είναι η Ομοιοπαθητική; Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία.


 Ποιές ασθένειες θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει οξείες και χρόνιες νόσους, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας. Στο παρακάτω διάγραμμα αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες ασθένειες και καταστάσεις στις οποίες μπορεί να φανεί πολύτιμη η ομοιοπαθητική ιατρική 

      Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα την θεραπεία και ανανέωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επί μέρους συμπτωμάτων. ομοιοπαθητικά φάρμακαΤα ομοιοπαθητικα φαρμακα διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.

  • Πόσο κοστίζουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικα φαρμακα είναι πολύ χαμηλά σε κόστος. 

  • Μπορούν να γίνονται συγχρόνως ομοιοπαθητική και άλλες θεραπείες;

Είναι προτιμότερο στο διάστημα που ένας ασθενής ακολουθεί κάποια άλλη θεραπευτική αγωγή (φάρμακα, βελονισμό κ.λ.π. ), να διακόπτει την ομοιοπαθητική γι αυτό το διάστημα και να συνεχίζει μετά, συνεννοούμενος και με τον ομοιοπαθητικό γιατρό του. Κι αυτό όχι γιατί υπάρχει κίνδυνος παρενέργειας, αλλά επειδή τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ευαίσθητα, αδρανοποιούνται και είναι σαν να μην τα παίρνει ο ασθενής.

ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ !

1) Κάψουλες: είναι πολύ εύχρηστη μορφή για πόσιμο φάρμακο και γι αυτό πολύ διαδεδομένη. Λαμβάνονται από το στόμα με νερό ή ανοίγονται και το περιεχόμενο τους λαμβάνεται υπογλώσσια.

2) Σφαιρίδια (granules) εκδόχου, εμποτισμένα με το υγρό ομοιοπαθητικό φάρμακο. Λαμβάνονται από το στόμα με νερό ή μασιόνται ως μασόμενα σφαιρίδια ή ακόμη λιώνουν κάτω από τη γλώσσα ως υπογλώσσια.

3) Πολύ μικρά σφαιρίδια (globules). Λαμβάνονται όπως και τα σφαιρίδια, από το στόμα με νερό, ή μασώνται, ή ακόμη λιώνουν κάτω από τη γλώσσα ως υπογλώσσια.

 

3) Δισκία ( χάπια) Λαμβάνονται από το στόμα με νερό, ή μασώνται ως μασόμενα δισκία, ή ακόμη λιώνουν κάτω από τη γλώσσα ως υπογλώσσια δισκία.

4) Σταγόνες, οι οποίες διαλύονται σε νερό και λαμβάνονται επίσης υπογλώσσια.

5) Πόσιμες αμπούλες. Είναι υγρή μορφή φαρμάκου, μιάς δόσης, σε φύσιγγες.

6) Ενέσιμα διαλύματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στα ομοιοπαθητικά νοσοκομεία που βρίσκονται σε πολλές χώρες. Χορηγούνται ενδομυικά, υποδόρια ή ενδοφλέβια.

7) Αλοιφές με αντιφλεγμονώδη, παυσίπονη, αντισηπτική, αντιαλλεργική κ.ά. χρήσεις.

8) Κολλύρια για αλλεργικές παθήσεις των ματιών.

     Το ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει μεγάλο χρόνο ζωής. Διατηρείται αναλλοίωτο και εξ ίσου αποτελεσματικό, αρκεί ο χώρος φύλαξής του να είναι απαλλαγμένος από υγρασία, έντονες οσμές και υπεριώδη ακτινοβολία.


# ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Στα οξέα περιστατικά, λοιμώξεις, ατυχήματα, κλπ, η δράση της ομοιοπαθητικής είναι άμεση. Όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο οξύ πρόβλημα χρειάζεται να έρθουμε σε επαφή με τον ομοιοπαθητικό γιατρό μας ώστε να μας δώσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο ή να σας κατευθύνει ανάλογα.


Παρακάτω παρουσιάζουμε μια λίστα ομοιοπαθητικών φαρμάκων που είναι χρήσιμο να έχουμε στο προσωπικό μας φαρμακείο, στο σπίτι ή στις διακοπές, για χρήση σε καθημερινές καταστάσεις που έχουν ανάγκη πρώτων βοηθειών. Καλύπτουν τις περισσότερες κοινές αρρώστιες και τα μικροατυχήματα. Δίνονται πάντα σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντος ομοιοπαθητικού γιατρού.

Σετ πρώτων βοηθειών:

Aconitum 
Απότομη αδιαθεσία η εμφάνιση κρυολογήματος με θορυβώδη συμπτώματα και έντονη ανησυχία ασθενούς. Λαρυγγίτιδες.

Apis 
Τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες, μολυσμένα κουνούπια, μέδουσες, αλλεργίες με πρηξίματα, επιπεφυκίτιδα και κοκκινίλες.

Arnica 
Μώλωπες, χτυπήματα, διαστρέμματα, διάσειση, θλάση μυών, σπασίματα, στραμπουλήγματα-να μην υπάρχει ανοιχτή πληγή -.

Arsenicum album 
Τροφική δηλητηρίαση, διάρροιες μετά από χαλασμένα-κρύα τρόφιμα. Έντονη εξάντληση.

Belladonna 
Υψηλός πυρετός, ηλίαση, φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, έντονος πονοκέφαλος με παλμούς. Χαρακτηριστικά ασθενούς:φωτοφοβία, κόκκινο πρόσωπο, κρύα χέρια και πόδια.

Bryonia 
Για πόνους μετά από χτύπημα που επιδεινώνεται με την κίνηση. Πυρετός, βήχας, εμετός. Ο ασθενής θέλει να μένει ακίνητος και ανακουφίζεται πιέζοντας την πάσχουσα περιοχή.

Calentula 
Σε ανοιχτά τραύματα, πληγές, εγκαύματα.

Chamomilla 
Πονόδοντος, πόνος στο στομάχι, προβλήματα μικρών παιδιών στην οδοντοφυία -Χαρακτηριστικά:ανησυχία και νευρικότητα. Θέλουν να τα κρατάει κάποιος στην αγκαλιά και να πηγαινοέρχεται.

Colocynthis 
Διάρροιες με κολικούς, πόνοι περιόδου. Χαρακτηριστικά: ο ασθενής διπλώνεται στα δυο.

Gelsenium 
Γρίπη με πόνους σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα στο κεφάλι. Πυρετός με ρίγη και εξάψεις, βάρος στο κεφάλι και θολούρα, βαρειά βλέφαρα που πέφτουν. Διάρροια και πόνοι στην κοιλιά, αίσθηση κρύου νερού στην πλάτη, άγχος των εξετάσεων, πανικός σε αεροπλάνα και ταξίδια.

Hepar-sulphur 
Πονόλαιμος, πυώδης εκκρίσεις, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα –αίσθηση ότι υπάρχει κάτι στο λαιμό. Απόστημα δοντιών. Δύστροπος άσθενής –δεν θέλει να τον αγγίζουν, δεν θέλει αέρα.

Ipecacuanha 
Βήχας και εμετός

Lachesis 
Μετά από δάγκωμα δράκαινας ή φιδιού ή σκορπιού. Συμπτώματα:πρησμένο το σημείο και ζεστό με κυανέρυθρο χρώμα, πρόβλημα αναπνοής έντονο.

Ledum 
Τσιμπήματα από έντομα, κουνούπια, μέδουσες, τσούχτρες, σκορπιούς, δράκαινες. Τραυματισμοί με αμβλύ όργανο. Μέλος κρύο, ωχρό, μουδιασμένο, πρησμένο.

Mercurius solubilis 
Αμυγδαλίτιδα με πυρετό και έντονο δύσοσμο στόμα και σιελόρροια ιδιαίτερα το βράδυ στο μαξιλάρι, ιγμορίτιδα με βλέννες. Προβλήματα με στόμα –δόντια.

Phosphorus 
Μητρορραγία, ρινορραγία, γενικά εύκολη αιμορραγία. Σκουρόχρωμη κένωση. Ταχυπαλμία, τάση λιποθυμίας, φόβος ταξιδιού.

Podophyllum 
Διάρροιες δύσοσμες με έντονο θόρυβο.

Rhus toxicodendron 
Κρυολόγημα με πιάσιμο σε όλους τους μυς. Βελτιώνεται με ζεστά επιθέματα και κίνηση. Για οσφυαλγίες, αρθριτικά, πόνους στη μέση.

Sulphur 
Επιπεφυκίτιδα με αίσθηση άμμου στα μάτια, έντονα δερματικά προβλήματα με ηδονικό κνησμό. Βήχας και βάρος στο στήθος –ιδιαίτερα το βράδυ.

Veratrum album 
Διάρροια και εμετοί, ξαφνική αδιαθεσία μάλλον τοξική σε έντονα κρυολογήματα. Χαρακτηριστικό:το άτομο κρυώνει, διψάει, θέλει ξυνά.

 

♣ Θυμηθείτε πως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο, την υγρασία, έντονες οσμές, τις ακραίες θερμοκρασίες και τα έντονα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. ♣


Ποιες ουσίες πρέπει να αποφεύγει ο ασθενής κατα την ομοιοπαθητική θεραπεία;

    1. # Εκτός άλλης οδηγίας του γιατρού, η λήψη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου να γίνεται το πρωί 10 λεπτά πριν από το φαγητό.
    2. # Να αποφεύγεται η φύλαξη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου σε σημεία εκτεθειμένα στον ήλιο, την υγρασία, στο ψυγείο ή σε έντονες οσμές.
    3. # Κατά τη διάρκεια της λήψης ομοιοπαθητικών φαρμάκων αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν:

    α) Ισχυρών φαρμάκων (αντιβιοτικά, κορτιζόνη, ορμόνες, μείζονα ηρεμιστικά κ.α. ).

    β) Καμφοράς ( ναφθαλίνης, καμφορούχων αλοιφών και πολύ δυνατών οσμών ).

    γ) Μέντας ( τσίχλες, καραμέλες με μέντα, οδοντόκρεμες – επιτρέπονται οι οδοντόκρεμες που δεν έχουν μέντα, όπως οι παιδικές, όσες έχουν γλυκάνισο ή δυόσμο ).

    δ) Καφέ ( επιτρέπονται και διατίθενται στα φαρμακεία υποκατάστατα του ελληνικού και του στιγμιαίου καφέ από κριθάρι, ρεβύθι, κιχώρι, σύκα κ.α. Ο καφές όπως και οι υπόλοιπες απαγορευμένες τροφές που αναφέρονται εδώ, αντιδοτούν την ομοιοπαθητική θεραπεία, δηλαδή αδρανοποιούν την θεραπευτική επίδραση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Η αποφυγή της καφεϊνης είναι συνεχής κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας, και συνιστούμε στους ασθενείς να αποφεύγουν τον καφέ για περίπου τρία χρόνια μετά τη σταθεροποίηση της υγείας τους. Επιτρέπεται επίσης ο ντεκαφεϊνέ και το τσάϊ (εφόσον γίνεται μικρή κατανάλωση) και η σολοκάτα, καθώς ομοιοπαθητική θεραπεία δεν επηρεάζεται από αυτά.

    ε) Coca-cola (αποφύγετέ την εντελώς ή περιορίστε την το πολύ σε ένα κουτάκι την ημέρα, αναλόγως της ευαισθησίας του ασθενούς και των οδηγιών του γιατρού σας).

    στ) Γαρύφαλο ή ευγενόλη που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι ( καλά θα είναι πριν την έναρξη της ομοιοπαθητικής θεραπείας να τακτοποιούνται οι οδοντιατρικές εκκρεμότητες).

    Οι πιο πάνω περιορισμοί αφορούν την λεπτοφυή κι ευαίσθητη σύσταση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και όχι σε κάποια επικινδυνότητα στη περίπτωση ταυτόχρονης λήψης τους.

  1. ΠΗΓΗ :https://www.homeopathy.gr/homgreek.htm#remedies ,