O αθλητισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής του.

Διατηρεί τα οστά σε καλή κατάσταση, αυξάνει την ευελιξία και τη δύναμη των μυών, καταπολεμάει το άγχος και μας προστατεύει από πολλές ασθένειες.

Τα οφέλη που έχει η άθληση στην υγεία μας είναι παρά πολλά.

Ας δούμε λοιπόν, δέκα κανόνες που ισχύουν για την γυμναστική και πρέπει να γνωρίζουμε για να έχουμε όσο περισσότερα οφέλη γίνεται για την υγεία μας.

running

1. Ποιά στιγμή της ημέρας είναι κατάλληλη για να γυμναζόμαστε;

Η κατάλληλες ώρες για να γυμναζόμαστε είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καλό θα ήταν βέβαια, να αποφεύγουμε τις αθλητικές δραστηριότητες το βράδυ γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στον ύπνο.

Αντιθέτως, αν αθλούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχουμε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο.

2. Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε;

Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

Ρυθμίστε το πρόγραμμά σας, έτσι ώστε σε περίπτωση που ο ελεύθερος χρόνος σας είναι περιορισμένος να γυμνάζεστε έστω και μια φορά την εβδομάδα.

3. Τι γίνεται όταν είμαστε κουρασμένοι;

Ένας λόγος επιπλέον για να γυμναστείτε.

Ο αθλητισμός είναι εξαιρετικό «φάρμακο» κατά της κούρασης.

Έτσι, όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, η γυμναστική θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να ξεκουραστείτε και να έχετε έναν καλύτερο ύπνο.

Μπορείτε να κάνετε μια ήπια δραστηριότητα, όπως να περπατήσετε, ή ασκήσεις μυϊκής δύναμης.

Πχ, 45 λεπτά αργό περπάτημα ισοδυναμούν με 20 λεπτά τρέξιμο.

Αν νιώθετε πολύ κουρασμένοι, περπατήστε αντί να τρέξετε λοιπόν.

4. Σε ποια ηλικία είναι απαραίτητο να κάνω εξετάσεις πριν ξεκινήσω γυμναστική;

Εξαρτάται! Αν το άθλημα είναι αρκετά έντονο, είναι καλύτερα να δείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήστε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που γυμναστήκατε.

Μια γενική εξέταση είναι απαραίτητη, για τους άνδρες που είναι πάνω από 35 χρονών, για γυναίκες πάνω από 45 χρονών και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους.

Αν έχετε ξεκινήσει ήδη την γυμναστική και νιώσετε πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή γενική δυσφορία είναι απαραίτητο να κάνετε μια ιατρική εξέταση για να δείτε για ποιο λόγο σας συμβαίνει αυτό.

5. Μπορώ να πίνω ενεργειακά ποτά για περισσότερη ενέργεια;

Τα ενεργειακά ποτά προτείνονται μόνο στους επαγγελματίες αθλητές.

Αν αθλείστε από μια ώρα, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ο οργανισμός σας δεν σπαταλά τόση ενέργεια ώστε να έχει ανάγκη την εξωτερική πρόσληψη ενέργειας.

Τα ενεργειακά ποτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και δεν βοηθάνε στην καύση λίπους.

running 2

6. Ποια είναι τα καλύτερα αθλήματα για την υγεία;

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας και το αν γυμνάζεστε συστηματικά ή όχι, τα καλύτερα αθλήματα για την υγείας σας είναι τα αθλήματα αντοχής.

Η αερόβια άσκηση, σε αντίθεση με τις ασκήσεις μυϊκής δύναμης, βελτιώνει τη συνολική καρδιαγγειακή αντοχή και τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος

7. Ποιός είναι ο κατάλληλος ρυθμός που πρέπει να έχω όταν τρέχω;

Όταν τρέχετε, όταν κάνετε αερόβια άσκηση πρέπει να είστε σε θέση να μιλήσετε, να έχετε μόνο ένα ελαφρύ λαχάνιασμα.

Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε και να μιλήσετε, πρέπει να μειώσετε αμέσως την ένταση και να ακολουθήσετε έναν ρυθμό πιο αργό.

8. Τα άτομα με χρόνιες ασθένειες (άσθμα, διαβήτης, καρκίνος) μπορούν να αθληθούν;

Φυσικά και οι αθλητικές δραστηριότητες προτείνονται σε άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Ίσως χρειάζεται να ακολουθούν συγκεκριμένες προφυλάξεις και συμβουλές, αλλά η σωματική άσκηση μόνο οφέλη μπορεί να έχει στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Όταν γυμναζόμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει την ορμόνη ντοπαμίνη, την ορμόνη της ευχαρίστησης η οποία έχει πολλά θετικά για την σωματική και ψυχολογική μας υγεία.

9. Η άθληση μπορεί να αντισταθμίσει τα αρνητικά του καπνίσματος;

Όχι. Όσο εντατικά και να γυμνάζεστε, δεν θα αντισταθμίσετε τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και οι κίνδυνοι για την καρδιά σας θα εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι.

Το ιδανικό είναι να ελαττώσετε, αν όχι να κόψετε τελείως το κάπνισμα.

Αν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε συστηματικά, σίγουρα θα σας είναι πιο εύκολο.

10. Θα αδυνατίσω αν αθλούμαι;

Η γυμναστική από μόνη της δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Για απώλεια βάρους, χρειάζεται άσκηση σε συνδυασμό με διατροφή.

Μόνο η γυμναστική όμως, μπορεί να σταθεροποιήσει το βάρος σας και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε για ένα σμιλευμένο και γυμνασμένο σώμα.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση θα σας βοηθήσουν να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε, ότι ο μυς ζυγίζει περισσότερο από το λίπος, οπότε αν έχετε ξεκινήσει γυμναστική και ο δείκτης της ζυγαριάς δεν κατεβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό.

Μην αποθαρρύνεστε λοιπόν!


www.y-o.gr